2014. február 9., vasárnap

5 tipp a téli futáshoz

Írtam már erről, de talán nem eleget. Ez a harmadik telem Finnországban, amikor heti rendszerességgel indulok kocogni, ezért gondolom azt, hogy van mondanivalóm a témában.

Kint sötét van, az utak állapota naponta változik a latyaktól a frissen esett havon át a csúszós jégig. Te mégis felöltözöl, már perceken óta csak a gönceidet rángatod magadra és reménykedve arra gondolsz, hogy talán nem fogsz fázni menet közben. De mégsem indulsz. Az egyik kesztyűd nincs meg, anélkül pedig hülyeség kimenni a fagyba. Keresel egy másikat, úgysem érdekel senkit, hogy ez bordó és nem fekete...



Több havas futós fotó itt: http://www.photoblog.com/Vil0443/2012/12/16/helsinki-snow.html

1. Keress valakit, vagy valamit, aki vagy ami miatt érdemes ezt csinálni. A versenyek távol, de a hóban-fagyban az erőnlétet azért jó lehet edzeni. És a lélek is kap ilyenkor, persze. 

Egy lelkes futópartner élő lelkiismeretként csörget fel a megbeszélt időpontban. Átlendít az idült délutáni lutaságon vagy esti renyheségen. Igen, a vacsora a sültkrumplival várhat. A futópartner elmeséli a lelkivilágát, szexista megjegyzésekkel szórakoztat ellenkező nemű futók láttán, netán élcelődhet a mellettünk gazellaként elsuhanó atlétákon.

A másik komoly ihletadó a táj, a látnivalók és az időjárás. A szállingózó hóesés, a szikrázó hómezők, behavazott fák látványánál kevés békésebb dolog van. 

A harmadik a kihívás. Mínusz 15 fokig soha nem volt problémám a futással, de mindig jóleső érzés úgy hazajönni, hogy ÉN kocogtam a hidegben, és mekkora király vagyok már!

2. Cipő, ruha. 
Az első évben egy sima Nike Pegasus 27, a következő évben Asics Gel Nimbus volt a cipőm, mindkettő "nyárinak" mondható. A hideg főleg a tavaszi latyak idején kínzott, mert a lyukacsos textilen azért átjött a jeges lé. Meg a talp kialakítása sem volt ideális a jégen és letaposott havon. Tavaly a nyári leárazásban sikerült egy téliesített Salomon Speedcross terepfutó cipőt beszereznem, amelyet könnyen kopó talp-barázdái miatt azonnal le kell tennem, ha a taknyos időnek vége. A cipő jó, beszéljen helyettem a teszt: 

Lapua. Itt sokszor futottam már.
Rétegesen öltözni. Én ezt viselem:
Alsónemű: a lehető legkényelmesebbet, mert kidörzsöli a bőrt ha szorít... 
Túrazoknik: Vastagabb, kényelmes fajták. Jó ha melegen tartja a lábat.

Jégeralsó: Átlagos téli napokon a pamut, hosszúszárú Sloggi és efféle átlagos darabokat. +5 és +10fok között, könnyű anyagból, rövidebb szárút veszek. -10 alatt vastag "bundás" cicanadrág kell. Ezen én sosem spórolok.

Nadrág: Sima melegítő. Pár Adidas már évek óta szolgál, jó ha a nadrág zsebe cipzáros a zsepinek, iPodnak, stb..

Felső aláöltözet: Szerintem nagyon fontos, hogy legyen. Egy Helly Hansen és egy magyar RP felváltva vár bevetésre, szeretem mindkettőt. Jó ha a pocak belefér, mégsem szorít.

Futópóló: Megszokásból. Talán enélkül is lehetne futni? Nem. A futópóló kell.

Polár: Vékony anyagú, kényelmes, mégis melegen tart. Könnyen szárad.

Kabát: bélelt "outdoor kabát" (IcePeak), szélálló külső réteggel. Szeretem, mert gyorsan megszárad és szaga sem marad.  

Nyakmelegítő: jó ha van poláros része is. Arc és száj elé húzni jó, vicces amikor keményre fagy.

Sapka: nekem egy sima "kukássapka" is megteszi, most egy poláros Salomon van a futásra. Akárhogyis. hosszabb távon a sapka átizzad és lassan átfagy. Nagy hidegben, -10-12 fok alatt símaszkot veszek, bár utálom.

Kesztyűk: sima cérnakesztyűk, ill. mostanában vékonyabb "láthatósági" munkáskesztyűk.

+1: Zsebkendő: ajánlatos





3. Láthatóság
Fontos, persze, hogy fontos. 
Én egy magyar "Bring a Bag" fényvisszaverős nadrágpántot viselek karszalagként és láthatósági, neonsárga kesztyűket. A cipőn is van pár ezüstös minta. Futáskor tartsuk tiszteletben az út szélén húzódó sífutónyomot, mert az állandóra van kitaposva, nem kéne összejárkálni. 

Könnyű koromsötét helyre kocogni, elég pár száz méter a közeli erdőben. Fejlámpát, villogó biciklislámpát is láttam már futókon. 

www.bringabag.hu
4. A cél
Egyértelműen nem a sebesség. Ez akár nyugtatóan is hathat. Be se nyomd a futó-apped, csak fusd le a távot biztonságosan. Finnországban legalábbis minden nap más útviszonyokat hoz, amihez elég nehéz alkalmazkodni ha valaki közben az óráját lesi.

5. Hideg
Ha rendesen felöltözöl, a hideg nem lesz gond - egy darabig. A távtól is függ, hogy mennyire maradsz védve. Ja, és ne nagyon állj meg. 

Mínusz 5 alatt, 10 km-es táv táján érkezik el számomra az a pillanat, amikor érzem, hogy az izzadt ruháimban kezdek kihűlni. Szar érzés. Ezért télen az átlagos 10-12 km-es távok helyett rövidebbeket, 5-7 kilométereket vállalok csak.

Utak, ahol jó lenne kocogni.
Lappföld, Kilpisjärvi előtt. Jó lenne itt kocogni egyszer.

Oulu felé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése